Historiek

Jaren '70

In het najaar van 1970 ging de Gompelse Gemeenschap gebukt onder het juk van een levenslustige jeugd. Het parochiecentrum van Gompel fungeerde toen als bijeenkomst van deze jongeren. Vol energie gaf de jeugd zich ieder weekend over aan geanimeerde en sfeervolle uren in het centrum. Tot op een dag ene Laurent Degroof dacht: "Als al die jeugdige energie nu eens samengebracht werd om een voetbalploeg te starten, wat zou dat geven?"

Zo gezegd, zo gedaan en onder impuls van Laurent, Jef Kempen en Michel Groleau werd besloten een voetbalclubje op te richten onder de al dadelijk enthousiaste sportievelingen in het Parochecentrum. En zo werd de "Gompelse SportKlub 1970" geboren... De allereerste ploeg die op het veld kwam bestond uit: Laurent Degroof, Jef Sas, Victor Ooms, Jozef Kempen, Michel Groleau, Roger Geysen, Eddy Vermeerbergen, Fernand Mallants, Jan Sas, Jozef Dierckx, Alois Bogie en Francois Breugelmans.

Die eerste wedstrijd werd op tweede Kerstdag 1970 gespeeld tegen de Holly-Boys uit Balen en besloten met een klinkende 3-0 overwinning (het eerste doelpunt werd gescoord door niemand minder dan Laurent Degroof). Op deze dag is de GSK echt van start gegaan onder een niet te beschrijven enthousiasme. In 1971 trad GSK70 in de 3e afdeling van de AVVB-competitie en de "kadetjes" promoveerde prompt naar 2e afdeling, waar ze in 1972 de fair-play beker wonnen, in 1978 plaatselijk kampioen werden en in 1979, na een finale-overwinning met 2-1 tegen U.I. Laken te Brussel, niet minder dan... Belgisch kampioen werden! De kampioenenploeg: Jos Breugelmans, Leo Vandermeer, Laurent Degroof, Roger Huysmans, Eddy Croes, Frans Tempels, Paul Verkoyen, Ronny Berghmans, Roger Van Gompel, Gilbert Schepens, Jef Sas en Carlo Berghmans maakte er ene ware thriller van. De doelpunten werden gescoord door Jef Sas (1-0) en Paul Verkoyen (2-1).

Naast de A-ploeg bracht GSK ook nog een B-ploeg en de GSK-Girls in het veld. In 1976 verhuisde de club naar het Casino en daarna naar de nieuwe kantine bij het terrein. Naast de voetbalsport richtte GSK ook nog andere evenementen in. In het parochiecentrum werd met groot succes enkele malen een driedaagse op rollen ingericht. In de straten van Gompel tweemaal een proef voor het Belgisch kampioenschap Go-Karting. Telkens evenementen met groot succes en tot groot genoegen van de Gompelse gemeenschap.

Jaren '80

De jaren 80 begonnen in mineur. De in 1978 opgebouwde kantine moest noodgedwongen afgebroken worden in 1984. De terreinen, eigendom van N.V. Glaverbel, werden verkocht. De gemeente Mol stelde een terrein ter beschikking een honderdtal meters verderop, het huidige terrein, om aldaar een nieuwvoetbalterrein aan te leggen. De GSK heeft dan met vereende krachten zijn kantine afgebroken. Een nieuwe kantine werd opgetrokken op de huidige locatie. Met de onderdelen van de afgebroken kantine werden dan de kleedkamers gebouwd.

De werken werden in datzelfde jaar voltooid dankzij de inzet van vele GSK'ers en vrijwilligers. Ondertussen is GSK70 op 1 april 1982 een V.Z.W. geworden. Met het nieuwe terrein en de kantine werd dan een succesvolle periode ingezet. Onder de deskundige leiding van Denis Depril werd de GSK in het jaar 1985 voor het eerst kampioen. Wat in het jaar 1986 werd overgedaan met de eerste en tweede ploeg. De eerste supercup werd in 1986 gewonnen door GSK. De jaren 80 waren werkelijk een periode van succes. Drie ploegen kwamen in competitie in die periode. Maar het gevolg van dit succes was dat verschillende spelers naar de Belgische voetbalbond werden gelokt. Wat een hypotheek legde op de toekomst van de GSK.

Jaren '90

De beginjaren 90 waren nog succesvol, de beker van Mol werd in die periode voor de derde maal gewonnen en werd alzo eigendom van de GSK.

Maar het noodlot sloeg spijtig genoeg toe. Door het vertrek van verschillende spelers naar de grote bond zoals men dat noemde, werd een mindere periode ingeluid. De degradatie naar 2e afdeling in 1995 was ondertussen onvermijdelijk geworden. Met even later zelfs de degradatie naar 3e afdeling. Maar GSK zou de GSK niet zijn als ze zich daar zou bij neerleggen. Eens te meer blijkt hoe de jeugd zich weer achter de club schaart. De gemiddelde leeftijd van de huidige spelersgroep bedroeg 25 jaar. Hier is de invloed van de Gompelse jeugd duidelijk. Detail is dat verschillende jongere de kinderen zijn van de vorige generatie die de GSK op de sporen hebben gezet. Kan het nog beter?

Jaren '00

De 21ste eeuw is, met de nieuwe generatie, hoopvol van start gegaan. De sportieve resultaten blijken weer in aantocht te zijn. Nu, na enkele jaren in 3e afdeling, is er weer hoop op een sportieve en succesvolle toekomst.